Pertumbuhan ekonomi Johor antara yang terbaik – Khaled Nordin 

Membentangkan kedudukan pencapaian dan kemajuan kita yang bersandarkan kepada pencapaian yang bersifat kuantitatif. Pencapaian dan kemajuan yang sering kita ukur dan nilai berdasarkan kepada rujukan-rujukan indikator makro sesebuah ekonomi.

Saya mulakan dengan yang pertama, Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK, iaitu ukuran utama keaktifan sesebuah ekonomi. Secara puratanya, Johor telah mencatat pertumbuhan KDNK pada harga malar, sebanyak 6.1 peratus untuk tempoh 2011 sehingga 2014. Bacaan ini adalah 0.7 mata peratusan (percentage point) lebih tinggi berbanding bacaan peringkat nasional yang hanya mencatatkan 5.40 peratus.
Peratusan ini bukan sahaja selari dengan sasaran yang kita tetapkan, malah berjaya dicapai meskipun iklim ekonomi serantau dan dunia kelihatan semakin mencabar sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Ia sebenarnya harus dibanggakan, kerana pertumbuhan ekonomi Johor merupakan di antara yang terbaik berbanding negeri-negeri lain di Malaysia.

 Kedua, jumlah pelaburan yang masuk ke negeri Johor. Negeri Johor, bermula dari tahun 2013 telah menduduki tempat pertama sebagai penerima tertinggi pelaburan dalam sektor pembuatan. Jika dicongak daripada tahun 2010 sehingga tahun 2015, kita telah berjaya membawa masuk hampir RM86.3 bilion dalam tempoh 6 tahun terakhir ini, jauh meninggalkan negeri-negeri seperti Selangor dan Pulau Pinang.

Manakala pelaburan terkumpul, termasuk sektor perkhidmatan, di Iskandar Malaysia sahaja mencecah RM 208 bilion. Dan 51 peratus dari jumlah ini telah pun direalisasikan.

Ketiga, kedudukan dan disiplin fiskal. Saya ingin menegaskan bahawa sejak 2013 sehingga 2015, kita telah berjaya mencatatkan lebihan dalam pengurusan kewangan secara konsisten.

 Hasil Kerajaan Negeri pada tahun 2015 misalnya, adalah sebanyak RM1.549 bilion iaitu 25% melebihi anggaran asal berjumlah RM1.239 bilion. Dan sehingga 31 Disember 2015, rizab kita pula adalah sebanyak RM2.63 bilion.

Pencapaian ini penting untuk ditonjolkan kerana, dalam bahasa yang mudah difahami, ia menunjukkan keupayaan kita merancang dan mengawal kedudukan kewangan Negeri dengan baik.

 Keempat, peningkatan pendapatan isi rumah. Jika dilihat dalam Laporan Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah Dan Kemudahan Asas terkini yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, pendapatan isi rumah bulanan penengah negeri Johor telah meningkat sebanyak 42.3% kepada RM 5,197 pada tahun 2014 berbanding RM 3,650 pada tahun 2012.

 Ia merupakan pertumbuhan kedua tertinggi di peringkat nasional. Ini bermakna, secara umumnya, segala peningkatan dalam aspek ekonomi yang dicatatkan di pihak Kerajaan Negeri, turut mempengaruhi dan memberi penambahan kepada jumlah perolehan bagi rakyat Johor.

Kelima, peningkatan dalam industri perkhidmatan. Dalam sektor perkhidmatan pula, Johor terus menjadi pilihan. Industri kreatif dan multimedia terus mendapat lonjakan melalui pembinaan Pinewoods Iskandar Malaysia Studios. Manakala sektor perlancongan pula, hasil daripada Pelan Induk Pelancongan Johor yang dimulakan pada Jun 2014, telah menyaksikan peningkatan tertinggi kadar kemasukan pelancong di Malaysia. Iaitu peningkatan daripada 6.42 juta pelancong kepada 6.95 juta pada tahun 2015.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s